انجمن آزمایشگاه های همکار آزمون و واسنجی استان آ.ش

انجمن آزمایشگاه های همکار آزمون و واسنجی استان آذربایجان شرقی

East Azarbaijan association Of Test & Calibration Accredited Labs
انجمن آزمایشگاه های همکار آزمون و واسنجی استان آ.ش

برگزاری جلسه انجمن آزمایشگاه های ایران با انجمن استان آذربایجان شرقی

اخبار انجمن

1403/07/11 به گزارش دبیرخانه انجمن آزمایشگاه ها در ادامه سلسله جلسات مجازی انجمن ایران با انجمن های استانی جلسه  ای با حضور ریاست هیئت مدیره انجمن ایران و اعضای هیئت مدیره انجمن آذربایجان شرقی، تعدادی از اعضای آن و ریاست تایید صلاحیت استان برگذار شد. در ابتدای جلسه ریاست هیئت مدیره انجمن ایران، آقای محبعلی […]

12 دقیقه زمان مطالعه 27 اکتبر 2024 نوشته شده توسط : مدیر

1403/07/11

به گزارش دبیرخانه انجمن آزمایشگاه ها در ادامه سلسله جلسات مجازی انجمن ایران با انجمن های استانی جلسه  ای با حضور ریاست هیئت مدیره انجمن ایران و اعضای هیئت مدیره انجمن آذربایجان شرقی، تعدادی از اعضای آن و ریاست تایید صلاحیت استان برگذار شد.

در ابتدای جلسه ریاست هیئت مدیره انجمن ایران، آقای محبعلی با بیان این که فعالیت آزمایشگاهی ارزش کمتری از حفظ حریم و امنیت کشور ندارد و آزمایشگاه ها سربازان عرصه کیفیت اند گفت: مسئولیت آزمایشگاه ها بسیار سنگین است و با کمترین میزان درامد بیشترین مسئولیت را بر عهده دارند.

در ادامه آقای مهندس مسعود بعد از سلام و احوالپرسی و تشکر از حضور انجمن ایران و اعضای حاضر در جلسه گفت: ما صنعتی ناشناخته هستیم که بسار میتوانیم به تولید کمک کنیم.آزمایشگاه ها با وجود مشکلات، همیشه مسئولیت های خودشان را به نحو احسنت انجام خواهند داد و کوتاهی نخواهند داشت و با برنامه های انجمن ایران و انجمن استانی روحیه کنترل کیفبیت در اعضا کاسته نخواهد شد.
وی دغدغه های آزمایشگاه ها چنین برشمرد : به بانک متخصصان و سر ارزیایان اهمیتی داده نمی شود. و با اینکه چهار نفر از استان اقدام به دریافت مجوزر ارزیابی کرده اند تا به حال نتیجه ای دریافت نکرده اند. لطفا پرونده سرارزیابان استان تسریع شده تا استان بتواند سرارزیابان خود را داشته باشد. لازم به ذکر است دو آزمایشگاه از استان برای اسپانسری دوره های آموزشی سر ارزیابی اعلام آمادگی کرده اند (آزمایشگاه های تحلیل صنعت سهند و رادین شیمی).

مورد دیگر پیمانکار فرعی است که در اجرای آن با مشکلاتی مواجهیم و تایید صلاحیت الزاماتی می خواهد که کار آزمایشگاه ها را کند کرده و کیفیت آزمون و نتایج را پایین آورده است، در حالی که آزمایشگاه ها می توانند با تعهد به سازمان استاندارد این کار را انجام دهند. این تعهد علاوه بر استاندراد 208 در 17025 نیز آمده است . اما در مقابل قراردادی که استاندارد در موضوع پیمانکار فرعی میخواهد مشکلاتی برای آزمایشگاه ها به وجود می آورد. از جمله رقابت موجود بین آزمایشگاه ها در انجام آزمون ها و تاثیرگذاری بر کیفیت نتایج، ارائه این قرارداد به سایر سازمان ها و ارگانها که بحث های حقوقی جدی خواهد داشت. خواهشمندیم همانطور که مساله قرارداد برای واحد های تولیدی حل شد برای ما نیز حل گردد تا آزمایشگاه ها هم بتوانند با تعهد از پیمانکار فرعی استفاده کنند.

مسعود موضوع بعدی را اینگونه مطرح کرد که: با اینکه ما آزمایشگاه همکار استاندارد هستیم اما برخوردی که گویای وجه تسمیه کلمه همکار باشد مشاهده نمیکنیم. تعلیق یا ابطال یکباره گواهی آزمایشگاه ها که ممکن است به هزاران دلیل نتوانسته تمدید کند چندان خوشایند نیست. توقف یکباره و چندین ماهه کار آزمایشگاه مشکلات جبران ناپذیری ایجاد می کند. خواهشمند در وضعیت تعلیق، پروانه موقتی داده شود که بتوان به فعالیت ادامه داد. همانطور که این مساله برای پروانه یا گواهی سایر ارگانها هم صدق میکند.

موضوع بعدی سامانه مرکز ملی تایید صلاحیت است که با این که سامانه زمانبندی می دهد بنا به مشکلات خود سامانه نمیتوان آن را رعایت و اجرا کرد. همچنین در رسیدگی به پرونده ها بسیار کند عمل میکند.

سپس آقای دکتر بلیلا ضمن سلام و احوالپرسی دو پیشنهاد ارائه دادند : نخست باید بگم سامانه به دو حالت فعال و غیر فعال تقسیم شده که پیشنهاد می شود که حالت سومی بین این دو حالت باشد مانند “حین صدور” که در مواقعی چون پایان اعتبار از ارجاع نمونه جلوگیری نشود تا ارتزاق آزمایشگاه ها هم از بین نرفته و در عین حال پروسه ارزیابی هم مسیر خود را طی کند.

پیشنهاد بعدی در ارتباط با پتانسیل موجود در کارشناسان استاندارد می باشد که با توجه به سابقه حتی گاها 20 ساله برخی کارشناسان اداره کل چه زمانی میتوان از این پتانسیل موجود برای ارزیابی و تسریع پرونده ها بهره برد؟. بنظر می رسد با این کار هم میتوان روند بررسی پرونده ها را تصحیح و تسریع کرد و هم از پتانسیل کارشناسان استان بهره برد.

در ادامه دکتر عباسعلیزاده بعنوان نائب رئیس هیئت مدیره ضمن سلام و احوالپرسی و تشکر از حضور همکاران انجمن ملی و استانی در جلسه گفت: میخواهم به مساله مهم کندی سامانه که گفته شد تاکید کنم. این سامانه در حالی کند و لاکپشتی به بررسی پرونده ها می پردازد که خود زمان بسیار کوتاهی برای رفع نواقص آزمایشگاه ها اختصاص می دهد.

پس از پایان یافتن صحبت های آزمایشگاه ها، آقای مهرابی بعنوان نماینده مرکز ملی تایید صلاحیت ضمن تایید ضعف موجود در بانک سرارزیابان گفت: در موارد فراوانی خواهان آن شدیم که افرادی که ظرفیت و تجربه و توانایی دارند با ارسال مدارک اعلام آمادگی کنند. مرکز ملی ظرفیت و منابعش محدود است اما در تلاش هستیم کمبود ها را جبران و ضعف ها را اصلاح کنیم.

مهرابی ادامه داد: در کل میشه گفت بانک ارزیابان نسبت به دو سال پیش دو برابر شده است و با اینکه دو سال پیش 12 نفر سرارزیاب داشتیم الان نزدیک به 40 رسیدن ولی با این حال سرارزیابانی که تازه وارد این عرصه شدن را نمیتوان به موارد سنگینی مثل اعطا گواهینامه فرستاد چون ممکنه باعث مشکلات بسیاری شود. رویکرد مرکز ملی تقویت و بهبود بانک ارزیابان هست اما بالاخره محدودیت هایی وجود دارد. سامانه و فرایند تایید صلاحیت آن نیز پایلوت بوده و درحال انجام آزمایشی می باشد و با رفع نواقص انشاالله کندی سامانه نیز رفع خواهد شد.

ور خاطر نشان کرد: در رابطه با وضعیت حین صدور متاسفانه مجوزی با این عنوان نداریم و همونطوری که اطلاع دارین با ارزیابی های انجام شده در سال 1402 مرکز ملی تایید صلاحیت به انجمن بین المللی آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون (آیلک) پیوسته و ما خیلی سختگیرانه تر و جدی تر موظف به رعایت مقررات هستیم و باید به زمانبندی ها پایبند باشیم و اگر اینگونه نباشد خود مرکز ملی عدم انطباق خواهد خورد.

بعد از سخنان آقای مهرابی مهندس مسعود ضمن تشکر از آقای مهرابی گفت: اگر بخوام خیلی خلاصه بگم متاسفانه ما در استانمون حتی یک نفر هم در بانک ارزیابان نداریم.

در ادامه نوبت به آقای صفری، ریاست تایید صلاحیت استان رسید که گفت: من در جلسه با آقای هاشمی پیشنهاد دادم که تعداد ارزیابان متناسب با آزمایشگاه ها باشد و برای استان هایی که آزمایشگاه بیشتری نسبت به بقیه دارند ظرفیت آموزشی بهشون اختصاص داده شود تا بتوانیم دغدغه هزینه و زمان آزمایشگاه ها را حل کنیم.

آقای آقازاده از آزمایشگاه های کالیبراسیون ضمن سلام و احوالپرسی گفت: بخاطر نبود تعرفه مشخص گاها متاسفانه از مجوز آزمایشگاه ها سواستفاده می شود. استان اصفهان یا تهران برای خودشان تعرفه ای مشخص کرده اند و جلوی این سواستفاده ها گرفته شده اما استان آذربایجان شرقی هیچ اقدامی در این مورد نداشته که در صورد ایجاد تعرفه مطمعنا نتیجه خوبی خواهیم دید.

در ادامه جلسه، آقای محبعلی گفت: آزمایشگاه ها نیز باید مراقب خطوط قرمز زمان تعلیق و پایان انقضا باشند تا مشکلی پیش نیاید و تنها راه و جواب مناسب برای این مساله این هست که قبل از پایان اعتبار نسبت به تمدید اقدام شود.

در مورد پیمانکار فرعی نظر مرکز ملی به استان ها گفته شده و لیستی ارائه داده شده که میتوان اسامی آخرین تامین کننده های برونی( پیمانکاران فرعی) معتبر رو در اون مشاهده کرد اما باید به این نکته هم اشاره کرد که در صورت عقد قرارداد با این تامین کننده ها پای سازمان هایی مثل بیمه و مالیات به میان می آید که مشکلات زیادی را فراهم میکنند. ولی اگر به استاندارد 17025 اکتفا کنیم، هم نظر سازمان ملی استاندارد و هم نظر مرکز ملی استاندارد و هم نظر آزمایشگاه ها تامین خواهد شد. و از آنجایی که سازمان ملی استاندارد نهاد برگزیننده است هر واحد یا آزمایشگاهی که می خواهد با این سازمان کار کند ملزم هست 17025 و سایر موارد درخواستی را اخذ کند.

در مورد تعرفه کالیبراسیون نیز کمیسیون برگزار کردیم و مقرر شده آزمایشگاه های کالیبراسیون با کمیسیون و دبیرخانه انجمن ایران ارتباط و همکاری داشته باشند تا بتوان با همکاری هم تعرفه ثابتی مشخص کرد و همچنیبن تاجایی که بنده اطلاع دارم تعرفه تنظیم شده ای در تهران یا اصفهان نداریم و احتمالا تعرفه های موجود توافقی هستند. به هر حال انجمن ایران آمادگی هرگونه حمایت از تعرفه رو دارد. .

آقای جمالی از آزمایشگاه تحلیل صنعت سهند ضمن سلام و اظهار خوشحالی بابت برگزاری این جلسه گفت: چند مورد رو میخواستم به عرض برسونم. اولا پروانه کسب و کار، متاسفانه گواهینامه های تایید صلاحیت شده ما بعنوان پروانه کسب و کار را نظام اداری کشور چندان به رسمیت نمی شناسد که این مورد مشکلاتی برای ما به بار اورده است از جمله در مالیات یا بیمه که این مورد حتما باید از طریق وزارت صمت حل و فصل شود. بحث بعدی آیلک هست، همانطور که می دانید زیرساخت های این مورد در کشور موجود نیست. همچنین ذهنیت صنعت و اقتصاد کشور هیچ گونه پیش زمینه ای از کار آزمایشگاهی ندارد و استاندارد نیز نتوانسته این مورد رو در صنعت کشور جا بیندازد.

مورد بعدی آزمون های مهارت می باشد که تا حدودی با ایجاد نهادهایی شکل گرفته ولی آنچنان که باید و شایسته سیستم آزمایشگاهی کشور است موجود نبوده و بسیار محدود می باشد. مواد مرجع و تجهیزات رو هم اگر تمامی آزمایشگاه ها یک به یک تهیه کنند هرچند که از بخش خصوصی هزینه می شود ولی مطمئنا هدر دادن منابع ملی بشمار می رود. حتما میشود با همکاری انجمن و آزمایشگاه هایی که زیرساخت ها و تجهیزات لازم رو دارند به بقیه آزمایشگاه ها خدمات ارائه داد. چون نمیتوان همه آزمایشگاه ها را در همه زمینه ها تجهیز کرد.

بحث بعدی بحث ارزیابان هست که اشاره شد که با اینکه اقدام به کمک در جهت برگزاری دوره برای ارزیابان ( با هزکینه خودمان) کردیم هیچ عکس العملی ندیدیم و متاسفانه این حس القا می شود که گویا متخصصین مرکز ملی میخواهند انحصار این مورد رو داشته باشند.

بعد از مهندس جمالی مهندس روحی ضمن تشکر و تایید و تصدیق صحبت های همکاران گفت: مدیران استاندارد باید با بخش خصوصی آشنایی بیشتری کسب کنند چون اصلا با مشکلات ما آشنایی ندارند. وی مواردی را نیز مطرح کرد. از جمله اینکه باید به جای اجرای تحمیلی استاندارد 17025 ابتدا باید زیرساخت ها فراهم باشد. که متاسفانه نیست. کما اینکه مجوز ها را دریافت کرده ایم ولی در کیفیت هیچ اتفاقی نیافتاده است. نگاه قهری به قضیه استاندارد صرفا روی کاغذ اجرا خواهد شد و این کار راه به جایی نخواهد برد.

در پایان آقای محبعلی ریاست انجمن ایران گفت: در جریان موارد مطرح شده هستیم. در رابطه با روی کاغذ بودن 17025 همگی اتفاق نظر داریم اما این مورد توسط سازمان بازرسی کل کشور پیگیری می شود و مشکلاتی را برای هر دو سازمان استاندارد و مرکز ملی نیز ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: 17025 کاری هست که شروع شرده و باید سعی کنیم به درست ترین شکل ممکن انجام گیرد.

در پایان جلسه مهندس مسعود با ذکر مفید بودن آن از حضار تشکر کرد.

  

دیدگاه ها نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید